'Het mes snijdt aan twee kanten: er komt economische beweging op gang en je houdt je jeugd en je hele bevolking actief, gezond en vitaal. En dat levert weer besparingen op in bijvoorbeeld de uitgaven voor de zorg. Gelukkig zien veel gemeenten dat ook in en investeren in sport. Bijvoorbeeld door mee te werken aan het organiseren van grote evenementen.'Het belang van sport en het feit dat nu investeren in sport later grote besparingen in de zorg op levert ben ik het hartgrondig eens.
En toch twee kanttekeningen.
Het feit dat sport belangrijk is een grote baten buiten de sporter heeft betekend nog niet dat iedere uitgave van gemeenten slim is. (En met slim bedoel ik meer baten dan kosten heeft). Dus misschien kan er wel bezuinigd worden, maar dat moet dan dus wel slim gebeuren.
Waarom investeringen in de sport een economische beweging in gang zetten is mij een raadsel. Als gemeenten moeten bezuinigen en hun geld maar een keer kunnen uitgeven, dan gaat er dus om dat een uitgave aan sport meer economische impact heeft dan eenzelfde uitgave aan buurtwerk, een voedselbank, groenvoorziening, een bibliotheek en al waar een gemeente nog meer aan kan bijdragen.
Maar goed, ondanks de kanttekeningen onderschrijf ik het belang van de sport en hoop dat er weinig op bezuinigd hoeft te worden en dat als het gebeurt dat het dan slim gebeurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten