vrijdag 9 november 2012

Crisis zit Eredivisie dwars: meer lege plekken in stadions



De Volkskrant heeft onder de kop ‘Crisis zit Eredivisie dwars: meer lege plekken in stadions”’ een interessant artikel over een flinke toename van het aantal lege plekken in de Eredivisie dit jaar.
De verklaringen die het artikel noemt, lijken echter maar beperkt te kloppen. Volgens de clubs is de hoofdoorzaak van de teruggang de economische crisis. Echter in het staatje dat erbij zit neemt het aantal lege stoelen toe van 185.000 in het begin van seizoen 07/08 naar 216.000 in 08/09, om tot vorig jaar rond die omvang te blijven schommelen, en nu neemt het toe tot 259.000. De crisis zal zeker bijgedragen hebben, maar waarom was de toename van de lege stoelen dan niet eerder? De crisis was vorig jaar toch ook al sterk?

Drie andere verklaringen worden in het artikel genoemd: sportieve malheur, de opkomst van televisiezender Eredivisie Live en een gebrek aan voorzieningen in het stadion waardoor potentiële bezoekers wegblijven. Als gebrek aan voorzieningen een sterke vraagdaling verklaart, zou je bijna gaan denken dat er voorzieningen zijn afgebroken in stadions. Dat vind ik een grappig idee, maar ik geloof nooit dat die gedachte van mij klopt.

En het artikel illustreert natuurlijk mooi dat het veel uitmaakt hoe je het presenteert. 259.000 lege stoeltjes in plaats van 216.000 lijkt een toename van 19,9%. Dat is fors en suggereert dat er veel aan de hand is. Als je echter kijkt naar hoeveel kaartjes wel verkocht zijn, valt de verandering erg mee. Vorig jaar waren er na 34 speelronden in totaal 5.961.844 toeschouwers geweest. Dat is na 10 speelronden (bij gelijke verdeling) 1.753.484. Een afname van 43.000 toeschouwers is dan een daling van 2,45%. Nog steeds niet leuk voor een club, maar duidelijk minder dramatisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten