woensdag 21 november 2012

Vrouwensport boeit minder...



Net is een interessant artikel* verschenen over de betalingsbereidheid voor vrouwen basketball ten opzichte van mannen basketball. Voor de Amerikaanse Iowa State University vinden de onderzoekers dat de betalingsbereidheid voor een mannenwedstrijd groter is, zowel voor mannen als voor vrouwen. Mannen zijn bereid om 183% meer te betalen voor een mannenwedstrijd, voor vrouwen is de extra betalingsbereidheid voor een mannenwedstrijd kleiner maar met 43% nog steeds fors. En dit verschil komt niet door een verschil in succes, sterker nog het vrouwenteam heeft op Iowa State University meer succes dan het mannenteam. Dit verschil in betalingsbereidheid verklaart in belangrijke mate waarom vrouwenteams het veel moeilijker hebben om de financiƫn rond te krijgen dan de mannenteams.

Dit roept vragen op hoe dat voor Nederland zit:
Is de betalingsbereidheid voor de Nederlandse vrouwenvoetbalcompetitie lager dan voor de mannencompetitie? Hoe groot is dat verschil? En verandert dat in de loop van de tijd, bijvoorbeeld als het vrouwenvoetbal beter wordt of het publiek groeit en de sfeer toeneemt?

Hoe zit dit voor andere sporten?

Hoe zit dit eigenlijk voor gehandicaptensport? (de tribunes bij de wedstrijden op vrijdag bij de Invacares doubles masters waren best leeg)? Wat is de mogelijkheid om als gehandicaptensport financieel zelfstandig te bestaan?

Kortom veel leuke vragen, hopelijk met te zijner tijd een antwoord na goed onderzoek.

* Francisco Rosas and Peter F. Orazem (forthcoming) Willingness to Pay for Men's and Women's Basketball Tickets. Is Self-Sufficiency for Women's Collegiate Athletics a Hoop Dream?. DOI: 10.1177/1527002512462706. Journal of Sports Economics published online 15 November 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten