maandag 1 juli 2013

Het Nieuwe Stadion versus de Arena

Een goed artikel over het nieuwe stadion van Feyenoord in DeGroene Amsterdammer van journalist Bram Logger. Ik merk dat ik het op een punt niet met hem eens ben:
In Nederland staat maar één stadion waar de cijfers die Feyenoord en Volker Wessels gebruiken aan zijn te toetsen: de Amsterdam Arena, thuishaven van Ajax, de club met de hoogste begroting in de eredivisie. Het Amsterdamse stadion weigert een financieel jaarverslag toe te sturen, maar uit de jaarcijfers van het beursgenoteerde Ajax is toch wat informatie te halen. Zo verdiende Ajax in het seizoen 2011-2012 met 25 wedstrijden 10,2 miljoen euro aan de verhuur van businessseats en skyboxen. De Ajax-wedstrijden vormen zo’n 75 procent van de grote activiteiten in de Arena. Gesteld dat de vier interlands, vier concerten en drie andere grote evenementen van dat jaar ook nog eens vijf miljoen opleverden aan huurinkomsten, dan is dat nog altijd niet de helft van de 33 miljoen die Feyenoord denkt te gaan verdienen.
Volgens het wel openbare duurzaamheidsverslag draaide de Amsterdam Arena de laatste jaren een omzet van zo’n dertig miljoen euro. Minder dan de helft dus van de 61,7 miljoen waar Feyenoord op hoopt. De exploitatiekosten zijn ongeveer gelijk. Daardoor rekent Feyenoord op een jaarlijkse winst in het nieuwe stadion van 32,9 miljoen, waar de Arena niet veel meer dan één of twee miljoen euro winst per jaar maakt. Wat Feyenoord ‘pessimistisch-realistisch’ noemt, lijkt in feite te grenzen aan het onmogelijke.
Bij het nieuwe stadion wordt een andere financieringsconstructie toegepast dan bij de Arena. Dit maakt cijfers erg lastig te vergelijken. Omdat HNS de business seats en units gaat verhuren, terwijl in Amsterdam deze door de voetbalclub worden gedaan, is het een zuiverdere vergelijking om de opbrengsten van de Arena met €10,2 miljoen te verhogen. De omzet van de Arena in dezelfde constructie als die van HNS zou dan ruim € 40 miljoen zijn en met een winst van ruim € 10 miljoen. Daarmee is de vergelijking minder negatief (omzetverwachting  HNS ruim €60 miljoen en winstverwachting ruim € 30 miljoen), dan zoals het er staat in het artikel van De Groene Amsterdammer.  Hoewel minder negatief, valt de vergelijking vooralsnog fors negatief uit voor het nieuwe stadion. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten