vrijdag 15 februari 2013

Beveiligingsbedrijf loopt miljoenen mis door Olympische falen (i): de BBC


In een recent bericht in het AD stond de afwikkeling van het beveiligingscontract van G4S bij de Olympische Spelen in 2012. Dat is interessant omdat G4S er onder het oog van de wereldpers en tot frustratie van de Engelse overheid niet in slaagde het aantal beveiligers te leveren dat ze had zullen leveren. Van het contract van 240 miljoen pond wordt 170 miljoen uitbetaald.  

 
De BBC heeft over het G4S debacle tijdens de Spelen een interessante documentaire over gemaakt (met dank aan Herbert Wolff voor de tip): Een paar van de in het oog springende feiten:

  • Een van de oorzaken van de problemen van G4S schuilt in de aanbesteding. Het aantal beveiligers dat G4S zou leveren werd 8 maanden voor de Spelen vervijfvoudigd. Dat vraagt om problemen.
  • De aanbesteding liep niet helemaal correct. G4S was al bij de Spelen betrokken voordat er een bid was uitgebracht. Dat maakt de keus voor het beveiligingsbedrijf misschien wel niet correct.
  • En er lijkt we mismanagement geweest te zijn (te laat beginnen met trainen om kosten uit te sparen).
  • En misschien had het wel niet aan de markt overgelaten moeten worden.
  • De aansturing vanuit een commissie in plaats van daar 1 persoon maakte niet dat het beter ging.
G4S krijgt vooral de schuld, en dat ze schuld krijgen is zeker terecht. Maar dat ze als enige de schuld  krijgen is dan weer niet terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten