dinsdag 5 februari 2013

Corruptie in het voetbal: de heilige voetballer en de FIFA

De media staan redelijk vol met een onderzoek van Europol waaruit blijkt dat er bij redelijk wat wedstrijden aan matchfixing wordt gedaan door goksyndicaten. Dit is natuurlijk een duidelijk geval van economie in actie op het sportterrein; er wordt door spelers en officials op prikkels gereageerd. Tot zover is er weinig geks aan de hand, en valt er ook moeilijk over te bloggen...

Toch vielen mij twee dingen op:

In een analyse in Trouw wordt geconcludeerd: "Maar de gisteren gepresenteerde cijfers over omkoping, het regelen van wedstrijduitslagen ten behoeve van gokkers, vormen wel degelijk een serieuze aanslag op het vertrouwen in eerlijk spel bij het voetbal."
Dat suggereert dat de analist/ de voetbalkijkers niet had verwacht adt dit soort dingen gebeuren in het voetbal (of breder in de (professionele) sport). Dan hebben we het over de voetballer als heilige en perfecte werknemer. Dat zal toch niet echt het beeld zijn dat nu wat beschadigd is?

Gekker nog (want verder was het een goede analyse in Trouw, is een quote van de FIFA (Trouw). Europol concludeert dat ook bij WK kwalificatiewedstrijden sprake zou zijn van omkoping. Ralf Mutschke, veiligheidschef van de FIFA, zei daar een maand geleden het volgende over. [Het] is echter lastig om bij kwalificatiewedstrijden voor het WK te frauderen. 'Het WK is namelijk het grootste evenement voor teams en vooral voor spelers', zei hij vorige maand. 'We kijken natuurlijk scherp naar die wedstrijden, maar er zijn vooralsnog geen verdenkingen van matchfixing.' 
Eerst zegt de veiligheidschef dat het bij kwalificatiewedstrijden lastig frauderen is en daarna dat ze er scherp op letten. dat lijkt me met elkaar in tegenspraak. Dus dat suggereert dat ze niet heel scherp opletten. Europol vindt ook meer dan de FIFA (maar Europol mag ook anders opsporen). Mutschke had misschien beter kunnen zeggen de inzetten bij nationale kwalificatiewedstrijden zijn groot of juist klein, dit bied een sterke (of zwakkere) prikkel voor match-fixing dus moeten we nog meer (of minder) opletten dan bij gewone wedstrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten