woensdag 22 mei 2013

Een Kuip van meccano? vragen die knagen


Vandaag bericht het AD op basis van een ANP bericht dat een afstudeerder van de TUdelft een alternatief heeft voor de Nieuwe Kuip, namelijk een mobiel sportstadion. Het idee is nog niet aan voetbalclub Feyenoord aangeboden maar aankomend ingenieur Marcel Klomp studeert vrijdag 24 mei af op zijn ontwerp voor een demontabel en mobiel stadion voor sportevenementen.

Hij ontwikkelde hiermee een alternatief voor de bouw van vaste stadions; handig en goedkoop als je een groot sportevenementen moet organiseren. 'Jammer dat Feyenoord een vast stadion wil', zegt hij. 'Anders zou dit mooi het nieuwste alternatief zijn voor vervanging van De Kuip.'

Een reden om demontabele stadions te willen bouwen is dat stadions die speciaal voor grote sportevenementen worden gebouwd later vaak leeg staan. Een tijdelijk stadion kan dan veel goedkoper zijn: wie het stadion koopt en het in 30 jaar tijd acht keer verhuurt, is al uit de kosten. 'Daarna ga je met het stadion dus geld verdienen', licht Klomp toe. Het demontabele stadion kost 22 procent van wat een traditioneel stadion kost.

Om het stadion lichter en makkelijker te transporteren te maken is niet met beton maar vooral met staal en aluminium gewerkt en er passen 50.000 mensen in.

Toch roept het bij mij flink wat vragen op:

  • Een nieuw idee met alleen voordelen? Dat is sterk of het artikel is nog niet af. 
  • Wie wil een demontabel stadion? Veel evenement organizers niet, die willen iets nieuws en spectaculairs om mee te kunnen pronken en de aandacht te trekken. 
  • Feyenoord wil de komende 30 jaar (en vast wel langer) op dezelfde plek spelen, dus hebben zij ook geen behoefte aan een demontabel stadion. Maar kan je op dezelfde manier bouwen en het stadion 80 procent goedkoper bouwen dan tot nu toe gedacht? Dan kost de nieuwe kuip slecht € 60 miljoen. Dat scheelt. 
  • Zijn er verschillen in functionaliteit? De Nieuwe Kuip of Vernieuwde Kuip is nodig om de business Seats en de hospitality te verbeteren, kan dat ook in het demontabele stadion? En kunnen ruimtes worden verhuurd? 
Ik ben benieuwd wat we er verder van horen en of ik dan zoveel details hoor dat ik het beter begrijp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten