dinsdag 22 april 2014

Lessen van de Feniks VolkerWessels

VolkerWessels heeft zich toch weer gemeld in de strijd om het nieuwe of vernieuwde stadion voor Feyenoord. Ze willen het plan waar de gemeente Rotterdam in 2013 geen gemeentegarantie van €165 miljoen voor wou geven nu bouwen zonder steun van de overheid. Ze zouden de financiering rond hebben zonder overheidsgaranties, terwijl de verbouwplannen de financiering nog niet rond hebben en waarschijnlijk overheidssteun nodig hebben/willen.

Ik kan twee gedachten maar niet loslaten.

  • Kennelijk is een wedstrijd pas over als er afgefloten is. Ik had de beslissing van de gemeente begrepen als een einde voor het nieuwbouwplan. Dat blijkt (terecht) niet terecht. Alle plannen zijn pas definitief afgevallen als er een ander plan definitief gekozen is (en uitgevoerd), of als de trekkers van een plan ermee ophouden. Dat dat laatste niet is gebeurd, verrast me toch. Kennelijk is de prikkel (het belang) bij de directie / VolkerWessels erg groot.
  • Wat laat de casus van het nieuwe stadion / vernieuwde stadion mooi een  paar economische wetten zien. Zie ook. Het laat ook mooi zien dat subsidies soms worden aangevraagd terwijl de subsidie niet cruciaal is voor het project. Nu het plan van VolkerWessels ook door kan zonder subsidie, blijkt dat de gemeentegarantie in 2013 Rotterdam wel geld gekost had, maar niet meer stadion had opgeleverd. Soms (en hier ook) is het niet geven van steun dus efficiĆ«nt omgaan met gemeenschapsgeld. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten